Behandeling opstijgend vocht
In België is er bij ongeveer 18% van de woningen sprake van vochtproblemen. Deze zijn herkenbaar door vochtplekken, afschilferende verf en schimmelvorming. Meestal wordt er ook een muffe lucht waargenomen en kan er ook ongedierte aanwezig zijn zoals pissebedden, huisstofmijt en zilvervisjes.
​
Een vochtprobleem tast dus niet alleen de woonkwaliteit aan maar kan ook een impact hebben op de gezondheid van de bewoners.
​
Vocht in je woning kan veroorzaakt worden door een te hoge relatieve luchtvochtigheid of door opstijgend vocht. Optrekkend vocht is het gevolg van direct of indirect contact van steen of metselwerk met grondwater of oppervlaktewater.
Het vocht trekt vanuit de grond, meestal vanuit de fundering in de daarop geplaatste muren, langzaam maar zeker voortdurend omhoog. De hoeveelheid optrekkend vocht heeft te maken met verschillende zaken, zoals de constructie van het bouwwerk en de grondwaterstand.
​
Vooral in oude woningen is optrekkend vocht een veel voorkomend probleem. De reden hiervan is dat er in die tijd nog geen vochtkerende laag geplaatst werd of deze na al die jaren uiteindelijk zijn toepassing verloren heeft door versterving van de toen gebruikte roofinglaag tussen de muurlagen ter hoogte van het grondniveau.
​
Optrekkend vocht merkt men meestal pas na vele tientallen jaren op. Omdat het een langzaam lopend proces is, zal ook de impact op je gezondheid stapsgewijs verlopen. Veranderingen in de grondwaterstand en zout in het metselwerk beïnvloeden de stijghoogte en de snelheid van het optrekken van vocht in de muren. Ook wanneer er buren bouwen met waterdichte constructies, kunnen er plots veel meer vochtproblemen opduiken.
​
​
Mogelijke gevolgen voor de gezondheidstoestand :
De afgelopen jaren is er heel wat onderzoek verricht naar de relatie tussen klachten van mensen met een allergie en vocht in woningen. Het is gebleken dat veel mensen met atopische astma in een oude woning met vochtproblemen leven.
Schimmels en ongedierte die in een vochtige woning aanwezig zijn, verspreiden allergenen. Vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma, hebben in een vochtige woning opmerkelijk meer luchtwegklachten. Ook voor mensen met reumatische klachten is een vochtige woning slecht voor de gezondheid.
Er zijn ook gevolgen voor je woning!
Wanneer er vochtproblemen aanwezig zijn in de woning, zal dit op lange termijn ook gevolgen hebben op de uitstraling ervan. Verf zal beginnen afbladeren, er verschijnen vuile plekken op het plafond en plakwerk kan loskomen. Zwarte schimmelsporen zijn in een later stadium ook waarneembaar en gaan zeker een impact hebben op de gezondheid. Door optrekkend vocht kunnen de muren zoveel water gaan opnemen, dat het een voedingsbodem wordt voor de groei van algen die, net als sommige schimmels, het hout in je woning kunnen aantasten.
​
De behandeling van de aangetaste muren :
Het verwijderen van schimmels is een eerste goede stap bij het gezond maken van de woning. Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat het vochtprobleem aangepakt wordt. Afhankelijk van de oorzaak, kan dit gebeuren door de buitengevel te impregneren, of de muren te injecteren. Het blokkeren van de aanwezige hygroscopische zoutafzetting zoals sulfaten, chloriden en nitraten is eveneens zeer belangrijk. Zodoende kunnen deze niet meer na de behandeling naar het oppervlak dringen en zo opnieuw vocht naar de muur trekken. Deze zouten halen immers het vocht uit onze luchtvochtigheid.
Tenslotte worden de behandelde muren terug herpleisterd.
